Jakie są korzyści ze stosowania zasad gospodarki obiegu zamkniętego w gastronomii? – podsumowanie warsztatów dla małopolskich szkół branżowych.

Od 17 do 21 listopada 2025 r. w województwie małopolskim odbyło się 5 warsztatów dla szkół gastronomicznych z zakresu gospodarki o obiegu zamkniętym. W Oświęcimiu, Krakowie,  Nowym Sączu i w Tarnowie w zajęciach wzięło udział łącznie 222 uczestników.

„Nic się nie marnuje, wszystko się wykorzystuje”

Tematyka warsztatów obejmowała zagadnienia teoretyczne i praktyczne dotyczące branży gastronomicznej, w tym prezentację przygotowaną dla nauczycieli szkół branżowych i przykładowy scenariusz lekcji. W trakcie zajęć przybliżona została idea gospodarki obiegu zamkniętego i jej znaczenie w gastronomi oraz pojęcia takie jak : odzysk, ponowne użycie, recykling, upcycling, food waste.

Uczestnicy dowiedzieli się, jak planować działania ograniczające odpady w kuchni, tworzyć pomysły na wykorzystanie resztek i produktów ubocznych, a także, pracując zespołowo, mieli okazję podejmować decyzje w oparciu o analizę problemów.

„Szanujemy jedzenie od pierwszego do ostatniego składnika”

Warsztaty miały również wpływ na rozwój postaw odpowiedzialności za środowisko. Uczestniczący w warsztatach młodzi ludzie wykazali się zaangażowaniem oraz inicjatywą w tworzeniu zrównoważonych rozwiązań, a także ogromną kreatywnością podczas realizacji zadań warsztatowych.

 „Dbam o środowisko każdego dnia”

Gospodarka cyrkularna, nazywana również gospodarką obiegu zamkniętego (GOZ), to realna alternatywa, która zakłada dalszy rozwój, jednak na nowych zasadach: minimalizowania zużycia surowców pierwotnych i energii oraz minimalizowania ilości odpadów poprzez zamknięcie ich w pętli procesów: zużyj - przetwórz ponownie. Działania w duchu GOZ w sposób szczególny przystają do potrzeb i wymagań branży gastronomicznej.

Dla wszystkich wstęp na warsztaty był wolny, wymagana była rejestracja.

Terminy i miejsca warsztatów:

  •     17.11.2025 r. – Hotel Imperiale ul. Stanisławy Leszczyńskiej 16, Oświęcim.
  •     18-19.11.2025 r. – Hotel Domus Mater ul. Saska 2C, Kraków.
  •     20.11.2025 r. – Hotel Ibis ul. Pierwszej Brygady 2A, Nowy Sącz.
  •     21.11.2025 r. – Tarnowska Agencja Rozwoju ul. Szujskiego 66, Tarnów.

Warsztaty zostały  realizowane w ramach projektu pn.: „Zbudowanie systemu koordynacji i monitorowania regionalnych działań na rzecz kształcenia zawodowego, szkolnictwa wyższego oraz uczenia się przez całe życie, w tym uczenia się dorosłych – inwestycja A3.1.1 KPO, numer umowy o objęcie wsparciem KPO/22/LLL/U/0002”.